Folkets Hus Åseda

Karmelitsystrarna

2019-05-11 18:00

Karmelitsystrarna

Vi har äran att få se den finska Met-legenden Karita Mattila i en av de stora rollerna när operan Karmelitsystrarna spelas på Met.
11 maj visar vi Francis Poulencs moderna mästerverk live på bio.
Yannick Nézet-Séguin leder en skicklig ensemble i Poulencs spännande mästerverk om tro och martyrskap. Isabel Leonard är den unga Blanche de La Force, mot finska Met-legenden Karita Mattila som första priorinnan.
Karmelitystrarna i klostret i Compiègnes tragiska öde under franska revolutionen inspirerade till ett av Francis Poulencs mest personliga verk och en av de mest gripande operorna i historien.

I centrum återfinns Isabel Leonard som Blanche de la Force, en blyg ung aristokratisk kvinna ansluter sig till klosterorden innan revolutionen. Hon flyr när nunnorna tvingats lämna klostret och svurit på att bli martyrer. Slutligen förenas hon med dem när de står inför giljotinen.
Jämfört med andra operor från 1950-talet är Karmelitsystrarna förvånansvärt tonal och melodisk. Det är inte förvånande att Poulencs förebilder var Verdi, Monteverdi, Debussy och Mussorgskij. Strukturen, alterneringen av recitativ och arioso är lik Verdi. Användningen av recitativen i sig själva har likheter med Monteverdis Poppeas kröning och Debussys Pelléas och Mélisande.

Visas på Åseda Folkbiograf:
Lördag den 11 Maj kl. 18:00

Längd: 3 tim 29 min.
Datum: 2019-05-11
Pris: 240:- Ungdom under 26 år 180:-

Boka biljetter